Aranyér – Tünetek, kezelési módok

Bár az aranyér kellemetlen beszédtéma, nagyon gyakori betegség. 50 éves életkorukig a felnőttek mintegy felének volt már aranyér miatt kialakuló végbél körüli viszketése, fájdalma, vérzése.

Az aranyér a végbél alsó részén található speciális képződményeknek, az ún. arteriovenózus söntöknek a kitágulása és gyulladása.

Az arteriovenózus söntök a végbél alsó részének nyálkahártyájában vannak, feladatuk biztosítani a végbélnyílás szivárgásmentes zárását. Székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás tovább nő, ami idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat, amelyek így még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra. A nagyfokú kitágulás egyben lassítja a véráramlást, ami növeli a vénában a véralvadás (trombózis) veszélyét is.

Szerencsére az aranyereket hatásosan lehet kezelni különböző gyógyszerek és eljárások segítségével. Legtöbbször a házi praktikák is elegendőek. Akkor forduljon orvoshoz, ha aranyere nem csillapodóan vérzik, vagy hetek alatt sem javul a különböző házi gyógymódokra!

Az aranyér típusai és az aranyeresség tünetei

Elhelyezkedésétől függően kétféle aranyeret különböztetünk meg:

Belső aranyér. Az ilyen aranyeret korai stádiumában nem lehet sem látni, sem érezni, létezését időnként kis mennyiségű friss vér jelzi a WC-ben, a WC papíron. A vérzés oka, hogy az áthaladó széklet, különösen, ha kemény, felsérti az aranyér által a végbél üregébe bedomborított nyálkahártya felszínét, ami rövid ideig tartó vérzést eredményez székeléskor.

Ha maga az aranyér is sérül, az élénkpiros és nagyobb mennyiségű vérzéssel jár. Néha az erőlködés a belső aranyeres csomót az azt borító nyálkahártyával együtt kinyomhatja a végbélnyíláson, ami már okozhat fájdalmat. Ha ilyenkor sérül meg az aranyér, az a szív összehúzódásainak ritmusában spriccelő, élénkpiros vérzést okoz.

Ha a belső aranyér nem kerül gyorsan vissza a végbélnyílás mögé, megduzzad (ezt kizáródásnak nevezik), a benne levő vér megalvadhat (trombotizál) és a csomó szövetei elpusztulhatnak. Ez fájdalmas és nem veszélytelen állapot, a bélflórabaktériumai kiterjedt gyulladást okozhatnak a sérülésből kiindulva.

Külső aranyér. Ezek az aranyerek általában már kialakulásukkor kellemetlenek, viszketnek, később fájnak is. Mivel vékony bőr fedi őket, amely ellenállóbb a bélnyálkahártyánál, kevésbé hajlamosak vérezni. Ha a véráramlás nagyon lelassul bennük, ezek is trombotizálhatnak, ami súlyos fájdalommal, duzzadással és gyulladással jár.

Aranyér: mire számíthatunk az orvosnál?

A külső aranyeres csomót szakember ránézésre is könnyen felismeri. A belső aranyeres csomót az orvos általában gumikesztyűs keze egyik ujjával tapintja ki a végbélnyíláson keresztül. Ez az eljárás sem biztos, hogy eredményre vezet, mert a kisebb belső aranyerek, ha nincsenek begyulladva, általában elég puhák ahhoz, hogy észrevétlenek maradjanak. A pontos diagnózishoz a végbelet és a vastagbél minél nagyobb részét egy, a végbélnyíláson át bevezethető hajlékony száloptikás műszerrel kell megvizsgálni.

Az aranyér a vénás vérnyomás, és a vénafal ellenállása közötti egyensúly megbomlása miatt alakul ki, ennek megfelelően a rövid ideig tartó megerőltetés (pl. szülés) okozta eseteket leszámítva nem gyógyítható meg teljesen, a cél a tartós tünetmentesség elérése. Kivétel a műtéti eltávolítás, ami végleges megoldást jelent egy adott aranyeres csomóra, de természetesen nincs hatással az esetleges szomszédos, még kialakulóban levő aranyerekre.

Az aranyeret először helyileg kezelik. Ha erre nem javul megfelelően, szájon át adott gyógyszer, végső megoldásként pedig a műtéti eltávolítás jön szóba.

Helyi gyógyszerek
Ha az aranyeres csomók csak enyhe kellemetlenséget okoznak, orvosa valószínűleg vény nélkül kapható krémek, kenőcsök, kúpok használatát fogja javasolni. Ezek a végbélnyílás körüli bőrt és az emögötti bélnyálkahártyát ápoló segédanyagok (pl. vazelin) mellett rendszerint érzéstelenítőt (pl. lidokain), érösszehúzót (pl. efedrin), esetleg szteroid gyulladáscsökkentőt (pl. hidrokortizon) és fertőtlenítőszert (pl. bizmut) tartalmaznak. Helyi kezelés a meleg ülőfürdő is, ami enyhíti a tüneteket.

Általános (szájon át szedendő) gyógyszerek
Ha a helyi kezelés nem hoz számottevő javulást egy héten belül, orvosa szájon át szedhető gyógyszerrel egészítheti ki a kezelést. Ezek általában csökkentik az erek gyulladását, így alkalmazhatók az alsó végtag vénatágulatainak gyulladására is. Ilyenek pl. a flavinok (rutozid, dozmin) és a Ca-dobezilat. Segíthetnek a hagyományos fájdalomcsillapítók is, például az ibuprofen.

Műtéti és más, orvos által végzett beavatkozások
Ha a külső aranyeres csomóban véralvadék keletkezett, orvosa könnyedén eltávolíthatja ezt az alvadékot egy egyszerű bemetszéssel, ami azonnali enyhülést hoz. Tartós vérzés vagy hosszan tartóan fájdalmas aranyér esetén orvosa az alábbiakat javasolhatja:

  • Gumigyűrűs leszorítás. Orvosa egy vagy két gumigyűrűt helyez a nagyméretű belső aranyeres csomó nyakához, ezáltal leválasztja a keringésről. Az aranyér elhal és idővel a gumigyűrűvel együtt leesik, a visszamaradó seb pedig kisebb és gyorsabban begyógyul, mint spontán belső aranyér trombózis és elhalás esetén.
  • Szkleroterápia. Az eljárás során orvosa egy roncsoló oldatot fecskendez az ér köré, ami az aranyeres csomó pusztulásához és összehegesedéséhez vezet.
  • Infravörös fény. Egy vagy két másodpercig tartó infravörös fény segítségével megszüntethető a kis belső aranyerek vérzése.
  • Műtét. Ha az egyéb eljárások nem voltak sikeresek, vagy Önnek nagy aranyeres csomói vannak, azok kivághatók. A műtétet helyi, gerincvelői (spinális) vagy általános érzéstelenítésben végezhetik. A sebgyógyulás napjai nem minden kellemetlenség nélküliek (különösen a műtétet követő első székelés), ezek fájdalomcsillapító és melegvizes ülőfürdő segítségével enyhíthetőek.
  • Stapling (tűzdelés). Egy kisebb műtét során elzárják az aranyér artériás oldalát. Az eljárás kisebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással jár, mint a teljes eltávolítás, hátránya azonban, hogy az aranyér kiújulhat.

Beszélje meg orvosával, hogy mi lenne az Ön számára a legmegfelelőbb eljárás!

(WEBBeteg – Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus)

Az aranyérről szóló eredeti cikk megtekintéséhez kattintson ide:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/132/az-aranyer

Belépés
További információk

Dr. Kósa Tünde szemészeti magánrendelése a Praxis Házban.
Teljeskörű szemészeti kivizsgálás.
Bejelentkezés telefonon: +36 20 619 0811