A pajzsmirigy túlműködése

A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy olyan autoimmun betegsége, ami pajzsmirigy túlműködést vált ki. Sokszor megfigyelhető, hogy a pajzsmirigy túlműködés tünetei nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek.

A pajzsmirigy túlműködését a vérben megjelenő TSH receptor elleni antitestek okozzák, amik a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre kényszerítik. Miután a pajzsmirigyhormonok minden szervrendszerre, és az anyagcserére is hatással vannak, a betegség tünetei igen szerteágazóak.

Ilyen tünetekkel jár a pajzsmirigy túlműködés

Az úgy nevezett „merseburgi triász”-t Basedow írta le, mint jellegzetes vezető, figyelemfelhívó tüneteket. Ezek:

  • struma (pajzsmirigy megnagyobbodás),
  • szapora szívműködés,
  • szemtünetek (előredülledő szem).

A betegek kezdetben fáradékonnyá válnak. Keringésük felgyorsul, a szív szaporábban ver, és a vérnyomás is megemelkedik. A szív fokozott munkája miatt megemelkedik a szívizom oxigénigénye, ami súlyos szívpanaszokat okozhat. Az légzőrendszer részéről észrevehető a nehézlégzés, ami pl. a fennálló asztmát súlyosbítja.

A betegek bőre meleg, nedves, a meleget nehezen tűrik. A hajhullás gyakori, a haj töredezővé, vékony szálúvá válik. Esetenként előfordul, hogy a lábszár elülső részén a bőr megvastagszik, tömött tapintatú, narancshéjhoz hasonló lesz (pretibiális mixoedema).

Idegrendszeri tünetek Graves-Basedow kór esetén

Az idegrendszer részéről feltűnő, hogy a beteg ember ingerlékeny, gyakori hangulatingadozásai vannak. A koncentrálás nehezen megy, a gyerekek rontanak az iskolai eredményeiken. Rosszul alszanak, nyugtalanul forgolódnak. Az idegrendszeri zavarok akár súlyos pszichés zavarokig is vezetnek.

A kór az emésztőrendszerre is kihat. A betegek étvágya rendkívül jó lesz, de mégis fogynak. A fogyás jelentős mértékű lehet hetek alatt 5-10 kg-ot is leadhatnak. A belek fokozott mozgása miatt többször van széklet naponta, akár hasmenés, vagy hányás is kialakulhat.

A szem előredülledése

Az izomgyengeség nagyon zavaró lehet. Legszembetűnőbb a végtagok felső részének a gyengesége, ami pl. a lépcsőn járást, vagy a guggolásból való felállást teszi nehézzé.

A nemi funkciók is romlanak. Nőknél rendszertelen vérzés, férfiaknál csökkent libidó, és potenciazavar jelentkezik. Az anyagcserezavarok közül megemlíthető a cukoranyagcsere zavar kialakulása magasabb májfunkciós eltérések, és a kálcium vizelettel való fokozott ürülése.

A Basedow kór egyik jellegzetes társuló tünete lehet a szem előredülledésével járó ophtalmopathia-nak (oftalmopátia) nevezett tünet. Sajnos ez olyan súlyos mértéket is elérhet, hogy a beteg szem mozgása, esetenként látása károsodhat. Nagyon súlyos esetben életveszélyes állapot is kialakulhat pajzsmirigy túlműködés következtében.

Hormonvizsgálatok szükségesek

A fenti tüneteket mutató betegeknél történnek. Itt a TSH nevű pajzsmirigyműködést szabályzó hormon szint nagyon alacsony, a tiroxin (fT4) és a trijódtironin (fT3) szint pedig magas lesz.

Ultrahang és izotópvizsgálatokat is kér az orvos, ahol a pajzsmirigy egyenletes megnagyobbodását és fokozott működését lehet kimutatni.

A kezelés történhet gyógyszerekkel, izotóppal és műtéttel. A gyógyszeres kezelés, pajzsmirigy hormon képzést csökkentő gyógyszerek adagolásával történik. A kezdeti magas pulzusszámot és vérnyomást erre ható gyógyszerrel (béta-blokkoló) csökkentik.

Az izotópkezelést vértelen műtétnek is szokták nevezni. Ilyenkor jódizotópot adnak a betegnek, amit a pajzsmirigyszövet vesz fel. Ez a sugárzó anyag elpusztítja a pajzsmirigyszövetet, így csökkenti a kóros hormontermelést.

A műtét során pedig, a pajzsmirigy nagy részét eltávolítják, a bent maradó szövetmennyiség elegendő a szükséges hormonmennyiség előállítására.

A második két kezelési mód esetén előfordul, hogy a maradék pajzsmirigyszövet nem tud annyi hormont termelni, amennyi a szervezet számára elegendő lenne. lyenkor kívülről, tabletta formájában adagolunk pajzsmirigyhormont.

A kezelés megválasztása

A kezelési mód kiválasztása a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő beteg és az orvos megbeszélése során dől el.

Gyermekeknél izotópkezelést Magyarországon nem alkalmaznak. A gyógyszeres kezelés befejezése után visszaesés előfordulhat. Ennek aránya kb. 50 százalék. A második visszaesés aránya akár a 90 százalék is eléri ezért ilyenkor, a végleges megoldást kell alkalmazni. Egyes esetekben már először is a műtéti vagy izotópkezelés mellett javasolt dönteni (pl. túl nagy struma).

Fontos életviteli tanácsok pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek

Fontos, hogy a kezelés során néhány dolgot betartson a beteg.

  • Nem javasolt napozni, mert a betegség rosszabbodását válthatja ki.
  • Az alkoholfogyasztás kerülendő, ugyanezen okból.
  • A stresszhelyzetek kerülése is javít a pajzsmirigy túlműködés okozta panaszokon.
  • A dohányzás rendkívüli mértékben ronthat a szem állapotán, feltétlenül abbahagyandó.

Amennyiben gyógyszeres kezelést kap a beteg a túlműködés megszüntetésére, láz, illetve torokgyulladás esetén vérképet kell ellenőriztetni, mivel ezeknek a gyógyszereknek egy ritka, de súlyos mellékhatása lehet a fehérvérsejtek bizonyos típusának kóros csökkenése, amit időben észre kell venni.

A gondozást és a kezelés irányítását endokrinológus szakorvos végzi.

(WEBBeteg – Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus)

A Graves-Basedow-kórról szóló eredeti cikk megtekintéséhez kattintson ide:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/5561/graves-basedow-kor—a-pajzsmirigy-tulmukodese

Belépés
További információk

Dr. Kósa Tünde szemészeti magánrendelése a Praxis Házban.
Teljeskörű szemészeti kivizsgálás.
Bejelentkezés telefonon: +36 20 619 0811