A pajzsmirigy alulműködés és tünetei

A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorban, sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az idős korig, egyaránt kimutathatóak és hasonló tünetekkel jelentkeznek.

Milyen tünetek utalhatnak a pajzsmirigy alulműködésére?

A pajzsmirigy alulműködés hasonló tüneteket okozhat, akár jódhiány miatt alakul ki, akár a gyakori Hashimoto pajzsmirigy alulműködésről van szó, vagy akár a terhesség után észlelt, úgynevezett postpartum thyreoiditisről. Alulműködés esetén, a folyamat súlyosságától függően, általánosságban a következő tünetek jelentkeznek:

  • fáradékonyság,
  • gyengeség,
  • koncentrálóképesség csökkenése,
  • bőr szárazság, hajhullás,
  • testsúlynövekedés,
  • székrekedés,
  • szívműködés lassulása,
  • nemi funkciók felborulása (pl. menzeszavar),
  • ezen tünetek mellett, még egyéb panaszok is jelentkezhetnek.

Mivel a tünetek összessége utalhat pajzsmirigy megbetegedésre, de egy-egy tünet fennállása, nem feltétlenül jelenti hogy a pajzsmirigy nem megfelelő működése okozza a panaszt, ezért gyanú esetén, mindig érdemes megkérdezni a gondozó orvost egy kivizsgálás szükségességéről.

A jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés

A jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés kezelésére, elegendő lehet a jódozott só alkalmazása, esetenként azonban Jodid adására is sor kerülhet. Amennyiben a pajzsmirigy alulműködése gyógyszer mellékhatásként alakul ki, a gyógyszer elhagyásával, és más hasonló hatásmechanizmusú gyógyszer adásával, ez a tünet megszüntethető.

A Hashimoto thyreoiditis (pajzsmirigy alulműködés)

A serdülő- és felnőttkor gyakori, pajzsmirigy alulműködéshez vezető kórfolyamata a Hashimoto thyreoiditis, ami a pajzsmirigy hormontermelő sejtjeit pusztító autoimmun betegség. Észlelésekor a betegnél, lehetnek túlműködésre vagy alulműködésre utaló tünetek, de az is elképzelhető, hogy más eltérés nem mutatható ki a pajzsmirigy megnagyobbodásán kívül.

Fontos tudni, hogy autoimmun folyamat fennállása esetén, a fokozott jódpótlás (jódozott só, Jodicum ásványvíz, Jodid) kifejezetten káros lehet!

Az évente javasolt pajzsmirigy ultrahang vizsgálata során, gyermekkorban általában 2-3 mm-es átmérőjű cisztákat találnak, ami később a felnőttkorban göbösödést idézhet elő. Amennyiben a folyamat, egyértelműen nem különíthető el rosszindulatú elváltozástól, kiegészítő szcintigráfiás vizsgálat is szükségessé válhat. Azokban az esetekben, amikor a pajzsmirigy göb mérete meghaladja a 1,5 cm-t, tűvel történő mintavétel elvégzésére is szóba jön. Bővebben a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatáról>>

Mik a tünetek újszülött korban?

A veleszületetten észlelhető, úgynevezett „congenitalis hypothyreosist”, már újszülött korban kiszűrik, az újszülött osztályokon elvégzendő kötelező teszt segítségével. A teszt jelentősége olcsóságában, megbízhatóságában, és abban rejlik, hogy a megfelelő időben és módon alkalmazott kezeléssel, a gyermek tünetmentessé tehető, a fejlődése egészséges kortársaiéhoz hasonló. Az alulműködés tünetei nem feltétlenül jellegzetesek ebben az életkorban, vannak viszont olyan jelek, mint például a nyitott kiskutacs, a nagy köldöksérv, a kifejezetten száraz bőr, a láthatóan nagy nyelv, az élettani, néhány napig tartó újszülöttkori sárgasághoz képest elhúzódó icterus, a bélmozgás csökkenése miatt kialakuló ritka székletürítés, a széles orrnyereg, vagy a lusta szopási készség kórjelző lehet.

Az emelkedett pajzsmirigy serkentő hormon (sTSH) szint esetén, mindenképpen javasolt a hormon pótlásának megkezdése. Ez fontos a szövődmények (pl. a szellemi fejlődés lassulása vagy elmaradása) megelőzése szempontjából.

A diagnózist megerősíthetik a kiegészítő vizsgálatok, mint pl. a pajzsmirigy képalkotó vizsgálata (ultrahang vagy szcintigráfia), de a kezelést ezen vizsgálatok nem befolyásolják. Mivel a szintigráfia izotópos vizsgálat, ennek elvégzését általában 3 éves kor után javasolják.

(WEBBeteg – Dr. Felszeghy Enikő)

A pajzsmirigy működéséről és tüneteiről szóló eredeti cikk megtekintéséhez kattintson ide:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/11939/pajzsmirigy-alulmukodes

Belépés
További információk

Kedves Pácienseink!

A jelenlegi, a tavaszinál súlyosabb járványhelyzet miatt kérjük az alábbiak fokozott figyelembe vételét:

A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos beteg-találkozásokat. Ezt a célt szolgálják a korábban meghozott intézkedések is: a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani; március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni; az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Azt kérjük, hogy minden idős ember a saját érdekében minimalizálja a személyes találkozásokat.

Ennek értelmében továbbra is megkérünk mindenkit kerülje a rendelőkben a személyes megjelenést, recept írását kérjük telefonon kérje.
Beteget személyesen csak előzetes telefonos egyeztetés után fogadhatunk.
Lázas beteg ne jöjjön a rendelőbe, kérjük minden alkalommal telefonon hívják a rendelőket! Csak előzetes egyeztetés alapján elkülönítve fogadunk bármilyen fertőző beteget!
Megértésüket köszönjük, kérjük fogjunk össze mindannyian!

Csatoltan találják az EMMI által a lakosság részére készített tájékoztató anyagokat a COVID-19 járványügyi helyzettel kapcsolatban

Tisztelettel.
Dr. Kósa Tünde
Dr. Bedő Csaba

Dr. Kósa Tünde szemészeti magánrendelése a Praxis Házban.
Teljeskörű szemészeti kivizsgálás.
Bejelentkezés telefonon: +36 20 619 0811